Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Αγορά και εθνικισμός, του Γιάννη Κουριαννίδη

Από την ιστοσελίδα του Γιάννη Κουριαννίδη
«Δεν θα επιτρέψουμε στον εθνικισμό να σκοτώσει την αγορά», δήλωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Τη δήλωση αυτή την έκανε με αφορμή τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για τη δράση της τουρκικής κρατικής τράπεζας Ziraat, που η τότε κυβέρνησή του είχε δώσει άδεια λειτουργίας στη Θράκη μας (και κατ’ επέκτασιν σε όλα τα ευρωπαϊκά εδάφη!).
Βεβαίως, οι εκφραστές του τουρκικού εθνικισμού καγχάζουν ακούγοντας τις … «απειλητικές» δηλώσεις του κ. Στυλιανίδη. Διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτές δεν είναι τίποτε άλλο από φούσκες και κούφια λόγια, που προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση από τους ιθαγενείς ψηφοφόρους του.
Στην πράξη, η πατρίδα μας όλο και πιο ασφυκτικά δορυφοροποιείται έναντι της Τουρκίας και καθίσταται ένα άθλιο προτεκτοράτο της. Αυτό σφυρηλατήθηκε όλα τα χρόνια της μεταπολιτευτικής λαίλαπας, με ιδιαίτερη όμως έξαρση από το 1996 και έπειτα. Τα Ίμια, η υποχώρηση στο θέμα των S-300, το σκύψιμο του αυχένα στο casus belli, η παράδοση Οτζαλάν, η άρση των ναρκοπεδίων στον Έβρο, ο αφοπλισμός των μαχητικών μας στο Αιγαίο, η διάλυση του στρατεύματος, η αδυναμία ουσιαστικής φύλαξης των συνόρων μας και η δραματική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών μας, οδήγησαν τελικώς στην προκλητικά στημένη φιέστα της Θεοδοσιούπολης (Ερζερούμ), τα αποτελέσματα των μυστικών συνομιλιών της οποίας θα φανούν με δραματικό τρόπο σύντομα.
Όταν λοιπόν, ο κάθε πολιτικός επιτίθεται στον εθνικισμό, επιτίθεται σαφέστατα στον ελληνικό εθνικισμό, αφού η ανάπτυξή του χαλάει τα σχέδια των καθοδηγητών και των αφεντικών τους. Ο τρόμος όλων αυτών των ασήμαντων προσωπικοτήτων της εποχής μας, για τους οποίους ο ιστορικός του μέλλοντος θα αφιερώσει απλώς μερικές απαξιωτικές και περιφρονητικές αράδες, είναι ακριβώς η ανάπτυξη ενός γνήσιου, καθαρού και σφριγηλού εθνικιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και έστησαν αναχώματα στην πορεία του, γι’ αυτό και εξοβελίζουν όποιον τολμά να αναφερθεί σε κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και σπιλώνουν την έννοιά του ταυτίζοντάς το με πρότυπα και καταστάσεις που έχουν από καιρό κλείσει τον ιστορικό τους κύκλο.
Οι «αγορές» αποτελούν το σημείο αναφοράς όλων αυτών. Αυτές τους παρέχουν τη δυνατότητα συνδιαλλαγών, μεσολαβήσεων, χρηματιστηριακών παιχνιδιών, προμηθειών, διαπλοκής, «ανάπτυξης», ελέγχου των κοινωνικών αντιδράσεων, εξαπάτησης των λαϊκών πόθων, ποδηγέτηση των εθνικών κινημάτων. Αυτές επιτρέπουν στο συνάφι τους να επιβιώνει ενάντια σε κάθε κοινωνική και λαϊκή ανέλιξη, ενάντια σε κάθε εθνικώς αξιοπρεπή αντίδραση, ενάντια σε κάθε ιστορική απαίτηση και αναγκαιότητα.
Γι’ αυτό και πρέπει να πάρουν σύντομα την απάντησή μας, ότι «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε οποιαδήποτε αγορά να σκοτώσει τον εθνικισμό μας».

Δημοσιεύθηκε στὴ στήλη μου «Λόγια σταράτα», στὴν ἐφημερίδα «Στόχος» τῆς 13/01/2011