Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Κάντε το σπίτι σας ένα νέο κρυφό σχολείο !!!


Βλέποντας αυτές τις ημέρες όλες τις σχετικές αναφορές για την 25η Μαρτίου, τόσο στην τηλεόραση όσο και στις εφημερίδες, αλλά μιλώντας και με τα ανίψια μου για το πως τους παρουσίασαν την Εθνική μας εορτή στο σχολείο (δημοτικό), κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αν αφήσεις την εκπαίδευση των παιδιών σου μόνο στο σχολείο και στα μμε, σε μερικά χρόνια βλέποντας το παιδί σου θα χτυπάς το κεφάλι σου για το χρόνο που ΔΕΝ αφιέρωσες.

Πρέπει λοιπόν όλοι μας να δημιουργήσουμε μέσα στα σπίτια μας ένα μικρό κρυφό σχολείο όπου θα προσπαθούμε να μορφώσουμε τα παιδιά μας παράλληλα με τους θεσμοθετημένους και μη φορείς εκπαίδευσης.

Καλό λοιπόν θα είναι ο γονείς να δημιουργούν βιβλιοθήκες στα σπίτια τους με βιβλία που θα ανοίξουν το μυαλό των παιδιών και θα τους δώσουν αρχές και πρότυπα. Όσο μεγαλώνουν βέβαια τα παιδιά τόσο θα πρέπει να εξελίσσεται και η βιβλιοθήκη. Βασικό είναι να διαβάζουμε και εμείς μπροστά στα παιδιά μας έτσι ώστε να έχουν αυτή την εικόνα στο μυαλό τους και να λειτουργήσουμε ως πρότυπα.
Παράλληλα με το διάβασμα καλό είναι να κάνουμε κουβέντες πάνω στα αναγνώσματα μας, αλλά και εκδρομές σε τόπους που σχετίζονται με αυτά...

Μια ταινιοθήκη με επιλεγμένες ταινίες είναι ένα καλό εργαλείο για την εκπαίδευση των παιδιών μας. Φυσικά δεν παρατάμε τα παιδιά να βλέπουν μόνα τους, είμαστε μαζί τους κουβεντιάζουμε και τους εμπλουτίζουμε τη γνώση που λαμβάνουν από την ταινία τους προτείνουμε σχετικά βιβλία και τους λύνουμε απορίες.

Συζητάμε με τα παιδιά την ύλη των μαθημάτων τους και τα λεχθέντα στην τάξη ειδικά για μαθήματα όπως η ιστορία και η γεωγραφία. Αν δούμε προπαγάνδα από δασκάλους διαφωτίζουμε τα παιδιά και το κουβεντιάζουμε με το δάσκαλο αλλά και το διευθυντή του. Αν η προπαγάνδα είναι από το υπουργείο διαμαρτυρόμαστε με επιστολές που τις κοινοποιούμε στο διαδίκτυο.

Εντοπίζουμε και άλλους γονείς που ενδιαφέρονται για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους και κατά περίπτωση λειτουργούμε ομαδικά.

Τρώμε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα όλοι μαζί, ως οικογένεια, συζητώντας σοβαρά και μη θέματα.

Δεν αμελούμε τη σωματική ενδυνάμωση των παιδιών μας με αθλητικές δραστηριότητες. Συμμετοχή σε αθλητικούς συλλόγους αλλά και παιχνίδι μαζί τους !!!

Η μουσική είναι βασική για την εκπαίδευση ενός νέου. Δημιουργούμε¨ δισκοθήκη¨ και ακούμε συστηματικά από ακούσματα που το παιδί αποκλείεται να ακούσει πουθενά αλλού όπως πχ παραδοσιακή μουσική, κλασική, όπερα ...του εκπαιδεύουμε το αυτί του δείχνουμε και άλλους δρόμους...και ας επιλέξει !!!

Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούμε να κάνουμε στο μικρό και κρυφό μας σχολείο.
Το πιο βασικό είναι να ασχολούμαστε τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα με τα παιδιά μας και να τους κάνουμε τρόπο ζωής το διαχωρισμό την ποσότητας από την ποιότητα και να τους μεταφέρουμε ιδέες, αρχές και αξίες !!!
Καλή χρήση του διαδικτύου, όπου υπάρχει άπειρο δωρεάν υλικό για τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών μας.

Ας ιδρύσουμε από σήμερα το δικό μας σύγχρονο κρυφό σχολείο !!!
Καλή δύναμη