Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Τα Χνάρια των Αργοναυτών (Trailer)



Η Τραπεζούντα, «η καλλίστη των πόλεων» όπως την ονόμασε τον 11ο αιώνα ο πατριάρχης Ιωάννης Η΄ Ξιφιλίνος, αποτέλεσε την πρωτεύουσα των Ελλήνων στην Ανατολή για πάνω από δυο χιλιετίες.

Υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών και εμπορικών σχέσεων, στο κέντρο στρατιωτικών και πολιτικών ενδιαφερόντων και στην μεγάλη ακμή της υπήρξε η πρωτεύουσα μιας Αυτοκρατορίας, της Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών.

Αυτό το ιστορικό ντοκιμαντέρ διάρκειας περίπου 60 λεπτών, καταγράφει την άνοδο και την πτώση αυτού του πολιτισμού που κατέληξε στον μεγάλο διωγμό και την γενοκτονία των ελλήνων ποντίων από τους νεότουρκους στην αυγή του 20 αιώνα.

Με την βοήθεια διεθνούς φήμης ερευνητών από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Μεγ. Βρετανίας και της Κύπρου, το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί με απλό και κατανοητό τρόπο τον πολιτισμό του Πόντου κατά τα βυζαντινά, οθωμανικά και νεότερα χρόνια. Αποτελεί την πρώτη σοβαρή επιστημονική προσπάθεια οπτικοακουστικής καταγραφής της ποντιακής μνήμης, παράδοσης και ιστορίας.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ο καταξιωμένος έλληνας ηθοποιός Κώστας Αρζόγλου. Τη σκηνοθεσία και τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Αλέξης Μπαρζός, ενώ το σενάριο ο Νικόλας Ζηργάνος. Την επιστημονική εποπτεία και υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει ο υποψήφιος διδάκτορας νεότερης ιστορίας του πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας κ. Θεοδόσιος Κυριακίδης.

Το έργο είναι μια παραγωγή του Ερευνητικού Κέντρου του Σωματείου ''Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας'' και χρηματοδοτείται από ποντιακές ενώσεις και σωματεία όλου του κόσμου, με μεγάλο χορηγό την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης.