Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Άσχημα τα νέα από τα σχολεία της Πόλης...

Άσχημα τα νέα γενικά από τον Ελληνισμό της Πόλης. Αυτό βέβαια όπως δεν απασχόλησε διαχρονικά τις Ελληνικές κυβερνήσεις, δεν απασχολεί και τους χιλιάδες Έλληνες τουρίστες της Κωνσταντινούπολης
Πολλοί από αυτούς όχι μόνο κάνουν τα ψώνια τους εκεί, αλλά την λένε με το επίσημο πλέον όνομα της Ινσταμπούλ, ξεχνώντας ότι για εμάς τους Έλληνες, έστω απλά ρομαντικά(ο περίεργος πιστεύει Εθνικά), θα είναι πάντα Κωνσταντινούπολη !!!
Τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Πόλης είναι μικρά γράμματα για κάποιους...

Ο …μοναδικός μαθητής του ελληνικού Δημοτικού Σχολείου στην Πόλη

Valendi-Mihailidis
Βαλάντης Μιχαϊλίδης (φωτ.) είναι ο μοναδικός μαθητής της τετάρτης τάξης του ελληνικού Δημοτικού Σχολείου της περιοχής Καντί Κόι (Kadıköy) στην Κωνσταντινούπολη. Στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούν 22 σχολεία, στα οποία φοιτούν συνολικά 214 μαθητές.
Ο αριθμός των μαθητών στα ελληνικά σχολεία της πόλης μειώνεται συνεχώς. Η Hürrıyet μάλιστα σχολιάζει σε δημοσίευμα, ότι με ελληνικό πληθυσμό περίπου 3.000 στην Τουρκία, μόλις 10 από τα ελληνικά σχολεία έχουν εγγεγραμμένους μαθητές, πολλοί από τους οποίους φοιτούν στις ίδιες συνθήκες με το Βαλάντη.
Σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης της Λωζάννης, που υπεγράφη το 1923, μόνο οι Έλληνες με τουρκική υπηκοότητα, μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα στα ελληνικά σχολεία της Τουρκίας, αυξάνοντας τη δυσκολία για εγγραφή. Δεν επιτρέπεται στα παιδιά των Ελλήνων πολιτών να φοιτήσουν. Πριν τέσσερα χρόνια συντάχθηκε ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στα παιδιά με ξένη υπηκοότητα να γραφτούν στα σχολεία, το οποίο όμως δεν υποστηρίχθηκε από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), οπότε και τελικά δεν εγκρίθηκε.
Σαν αποτέλεσμα, το ελληνικό Δημοτικό που βρίσκεται στην περιοχή Μπακίρ Κόι (Bakırköy) της Κωνσταντινούπολης δεν έχει μαθητές εδώ και έξι χρόνια. Το Μαράσλειο Δημοτικό Σχολείο στο Φανάρι έχει μόλις έξι μαθητές. Το σχολείο με τους περισσότερους μαθητές στην πόλη είναι το Ζάππειο Λύκειο, με 120 μαθητές. Το ελληνικό γυμνάσιο και λύκειο στο Φανάρι έχει 60 μαθητές, ενώ το Ζωγράφειο Λύκειο της περιοχής Ταξίμ (Taksim), το οποίο ιδρύθηκε πριν 117 χρόνια, αριθμεί 41 μαθητές στην έκτη δημοτικού και στην πρώτη και δευτέρα γυμνασίου.
“Μην αφήσετε την αυλαία να κλείσει. Αφήστε τα σχολεία αυτά ανοιχτά σε όλους επιθυμούν να μάθουν Ελληνικά,” δήλωσε ο Γιάννης Ντεμιρτζίογλου, διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου.
http://eu.greekreporter.gr/?p=2522

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου