Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Συνάντηση Νέο-οθωμανών και Οθωμανών


Τον προσεχή Οκτώβριο θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη (πολιτική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010) ένα πρωτόγνωρο γεγονός.

Οκτώ δεκαετίες μετά από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας προσκλήθηκαν και θα μεταβούν στην Κων/πολη, τα επιζώντα μέλη πρώτου και δεύτερου βαθμού συγγένειας της αυτοκρατορικής οθωμανικής δυναστείας. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο εγγονός του τελευταίου σουλτάνου (Αμπντούλ Μετζίτ) ο ηλικίας 85 ετών Οσμάν Βαγιαζήτ Εφέντι, ο οποίος ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.

Ο διάδοχος του οθωμανικού θρόνου θα συναντηθεί στο πλαίσιο συμποσίου και της δεξίωσης που θα δοθεί στις 30 Οκτωβρίου προς τιμή της Οθωμανικής Δυναστείας, με επιφανή μέλη της νέο-οθωμανικής τουρκικής κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιηθούν τα ονόματά τους.

Τουρκικές πηγές εκτιμούν ότι θα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία – πέρα από προκαταλήψεις και ιστορικές αντιπαλότητες – να συναντηθούν με τον αρχιτέκτονα του νέο-οθωμανικού δόγματος Αχμέτ Νταβούτογλου. Συνολικά προσκλήθηκαν και αναμένεται να παραστούν 76 μέλη της δυναστείας, η οποία αποτέλεσε μια από τις τέσσερις (Χοεντσόλερν, Αψβούργοι, Ρωμανόφ) που έχασαν τον θρόνο τους μετά το πέρας του Α΄ ΠΠ που οδήγησε στην επαναχάραξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

Οι απόγονοι του θρόνου του Οσμάν ζουν εξόριστοι σε διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Τουρκία, Γαλλία, Βρετανία, αραβικές χώρες) και 24 εξ αυτών κατέχουν τον τίτλο του Σεχζάντ (πρίγκηπας). Τα τουρκικά ΜΜΕ επισημαίνουν τον έντονο συμβολισμό του γεγονότος, καθώς και τη χρονική συγκυρία κατά την οποία επαναφέρεται το θέμα της δυναστείας στη δημοσιότητα με σκοπό – όπως υποστηρίζουν αναλυτές – να υπογραμμισθούν οι δεσμοί της σύγχρονης Τουρκίας με το οθωμανικό παρελθόν.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου