Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011

Η ιστορία του Εθνικού Διχασμού Κατά την αρθρογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Ιωάννου Μεταξά


Σε αυτό το βιβλίο εκτός από πληροφορίες για την συγκεκριμένη περίοδο, θα διαπιστώσουμε την φτώχεια της παιδείας και της γλώσσας του σημερινού πολιτικού κόσμου. Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη.
Η ιστορία του Εθνικού Διχασμού
Κατά την αρθρογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Ιωάννου Μεταξά

Ελευθέριος Βενιζέλος, Ιωάννης Μεταξάς

Κυρομάνος, 2007
553 σελ.
ISBN 978-960-7812-23-0, [Κυκλοφορεί]
Στις 11 Οκτωβρίου 1934 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ευρισκόμενος στα Χανιά, εγκαινίασε μια σειρά άρθρων στην εφημερίδα "Ελεύθερον Βήμα" σχετικά με τον Εθνικό Διχασμό του 1915. Έπειτα από δύο ημέρες, στις 13 Οκτωβρίου, εγκαινίασε την δική του σειρά ο Ιωάννης Μεταξάς για το ίδιο θέμα στην εφημερίδα "Καθημερινή". Έκτοτε οι δύο άνδρες συνέχισαν την αρθρογραφία τους επί μήνες, έως ότου ο πρώτος συνεπλήρωσε 37 άρθρα (την 28 Νοεμβρίου 1934) και ο δεύτερος 70 άρθρα (την 23 Ιανουαρίου 1935). [...]

Επειδή το κείμενο των άρθρων των δύο ανδρών δεν συντάχθηκε βάσει προετοιμασμένου σχεδίου και η ανταπόκρισις του ενός προς τον άλλον γίνεται συνήθως εντός ολίγων ωρών, ή κάλυψις των θεμάτων δεν είναι ούτε πλήρης ούτε μεθοδική. Εν τούτοις νομίζομε ότι δίνουν καλή εικόνα των συμβάντων, την οποία όμως πρέπει ο αναγνώστης να σχηματίση, παίρνοντας τα σωστά κάθε φορά στοιχεία από τις δυο διαφορετικές απόψεις.

Τα άρθρα παρατίθενται στην παρούσα έκδοσι κατά τρόπο ανταποκριτικό, είτε άρθρο προς άρθρο, είτε ανά ομάδες άρθρων. Αν και η διάκρισις των θεμάτων που πραγματεύονται δεν είναι απολύτως σαφής, για τις ανάγκες της διαθέσεως του υλικού τα εχωρίσαμε σε λίγες μεγάλες ενότητες.
Είναι περιττό να σημειωθή ότι τα άρθρα παρατίθενται αυτούσια και ασχολίαστα, για να δοθούν γνήσιες οι απόψεις των δυο ανδρών. [...]

(από τον πρόλογο του εκδότη)