Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Για τον Περικλή Βιζουκίδη




Επειδή γίνεται τελευταία λόγος στη Θεσσαλονίκη για τον Περικλή Βιζουκίδη και για τον αν θα πρέπει να μετονομασθεί ο δρόμος που φέρει το όνομα του. Νομίζω ότι δικαίως τον τιμάμε, αφού σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως δοσίλογος . Όμως η στάση ζωής του και το έργο του, ήταν έντονα πατριωτικό αλλά και πάρα πολύ σημαντικό.
Ελπίζω η επιτροπή ονοματοδοσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης να απορρίψει την αίτηση αλλαγής ονόματος του δρόμου, πού φέρει το όνομα του, μην υποκύπτοντας σε ρεβανσισμούς που παραπέμπουν στην εμφυλιακή περίοδο και λογική .
Αυτό λέει το δίκαιο και αυτό θέλει και η δραστήρια οικογένεια Ηπειρωτών που ζει στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Τα βιογραφικά στοιχεία που ακολουθούν για τον Περικλή Βιζουκίδη είναι δανεισμένα από το μικρό βιογραφικό του, από τον Δημήτρη Κράνη.
Νομικός και συγγραφέας που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1879 από Ηπειρώτες γονείς.
Μαθήτευσε στο Ελληνικό λύκειο το Πέρα και στη συνέχεια πήγε στη Γερμανία, όπου σπούδασε νομικά, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στα φημισμένα πανεπιστήμια της Ιένας, του Μονάχου και του Βερολίνου(1879-1902).
Μετά το τέλος των σπουδών του αναγορεύτηκε σε διδάκτορα (με έπαινο) από την περίφημη Νομική σχολή του Βερολίνου.
Από το 1903 μέχρι το 1906 άσκησε στην Κωνσταντινούπολη το δικηγορικό επάγγελμα. Μετά, εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο. Από το 1925 διδάσκει στο εκεί πανεπιστήμιο Ιστορία του Ελληνικού δικαίου και σύγχρονο Ελληνικό δίκαιο.
Με την ίδρυση του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης ¨εξελέγη υπό της κριτικής επιτροπείας¨ καθηγητής της έδρας της Εισαγωγής στη Νομική Επιστήμη και το υ Αστικού Δικαίου.
Διετέλεσε πρύτανης τους του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσφέροντας με την εμπειρία του ανεκτίμητες υπηρεσίες.
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει νομικά και φιλολογικά έργα ενώ προασπίζει τα εθνικά μας δίκαια και ιδιαίτερα την πατρίδα του την Ήπειρο.
Ανέπτυξε μεγάλη επιστημονική και κοινωνική δράση .
-Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης.
-Αντεπιστέλλον μέλος των Ακαδημιών του Μονάχου και του Βερολίνου.
-Μέλος της Ακαδημίας των Αθηνών(1951)
Το 1940 με άλλους Ηπειρώτες ιδρύει την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης στην οποία άφησε και την πλούσια βιβλιοθήκη, ενώ δημοσίευσε μελέτες του στα προπολεμική ¨ Ηπειρωτικά Χρονικά¨
Πέθανε το 1956.
Παραθέτω δυο βιβλία για να καταλάβει ο αναγνώστης το πνεύμα του Περικλή Βιζουκίδη.
- Η Διαμαρτυρία των Βορείων Ηπειρωτών, Εκδόσεις ¨ Ελεύθερη Σκέψις¨
- Η Συμβολή των Μακεδόνων εις το Έργον του Πανεπιστημίου των Αθηνών, Εκδόσεις ¨ Ελεύθερη Σκέψις¨