Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΠΟΝΤΙΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821


Ένα από τα πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που βρήκα στο e-istoria.com κάντε κλικ εδώ

Μαυροθαλασσίτης είναι ένα επίθετο με το οποίο έμειναν στην ιστορία αρκετοί αγωνιστές του 1821 προερχόμενοι από διάφορες πόλεις του Πόντου. Γνωστότεροι ήταν οι εξής: Μιχάλης Γεωργίου, Στεφανής Γεωργίου, Αθανάσης, Κωνσταντίνος και Ιωάννης Μπεχλιβάνης.
Ο Μαυροθαλασσίτης Αλέξιος, ήταν Πόντιος οπλαρχηγός και αγωνιστής της επανάστασης του 1821. Αρματολός στον Πόντο λίγο μετά την έναρξη της επανάστασης, γνωρίστηκε με Κρήτες αγωνιστές και ήρθε στην Ελλάδα, πρώτα στην Ύδρα και κατόπιν, τον Οκτώβριο του 1821, κατέβηκε στην Κρήτη μαζί με άλλους 120 συμπολεμιστές του που έφερε από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Συνεργάστηκε με τους Κρητικούς καπεταναίους Δεληγιαννάκη, Μελιδόνη, Πωλογεωργάκη και Μανουσέλλη και στις 17 Γενάρη 1822, όταν οι Τούρκοι αιφνιδιαστικά πήγαν να καταλάβουν το μοναστήρι του Αρκαδίου έδωσαν σκληρή μάχη και αποδεκάτισαν τις ορδές του Γεντίμ Αλή και του Σερίφ πασά. Ο ίδιος ο Γεντίμ Αλή σκοτώθηκε. Μαζί με το φιλέλληνα Βαλέστ και τους Κρήτες καπεταναίους Μοσχοβάκη, Καριώτη, Δασκαλάκη, Ζερβουδάκη και Πρωτοπαπαδάκη, ο Πόντιος αγωνιστής πήρε μέρος στην επίθεση για την κατάληψη του Ρεθύμνου και λίγο αργότερα στην περίφημη μάχη του Μαλεβιζίου, όπου και διακρίθηκε ιδιαίτερα.
Δυστυχώς, όμως, σκοτώθηκε, για άγνωστη αιτία, από δικούς του ανθρώπους. Ο Αλέξιος υπήρξε ένας από τους λίγους επώνυμους Πόντιους αγωνιστές του 1821 που γνωρίζουμε. Η σύντομη δράση του διάρκεσε ως το Μάιο του 1822, οπότε δολοφονήθηκε.

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού, εκδ. Μαλλιάρης.