Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Ο «Αλέξανδρος Νιέφσκι» από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης


Συνεπής στην ετήσια συνάντησή της με αριστουργήματα της Έβδομης Τέχνης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στις 12 Φεβρουαρίου (ώρα 9 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το κινηματογραφικό έπος Αλέξανδρος Νιέφσκι (1938) του Σεργκέι Αϊζενστάιν (1898-1948), σε μουσική του Σεργκέι Προκόπιεφ (1891-1953).

Έργο για μεγάλη ορχήστρα, χορωδία και μέτζο σοπράνο, ο Αλέξανδρος Νιέφσκι παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση από την ΚΟΘ. Συμμετέχουν η μεσόφωνος Μαρία Λα Βίτα και η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης (μουσική διδασκαλία: Μαίρη Κωνσταντινίδου). Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Κριστόφ Έσερ.

Με έτος παραγωγής το 1938, η ταινία έχει ως θέμα την απόκρουση από τον Αλέξανδρο Νιέφσκι της εισβολής των Τευτόνων ιπποτών στη Ρωσία του 13ου αιώνα. Η ταινία αρχικά έτυχε θερμής υποδοχής, ωστόσο το 1939 λογοκρίθηκε από τον Στάλιν, εξαιτίας της υπογραφής του γερμανοσοβιετικού συμφώνου ανακωχής. Το ιστορικό δράμα του Αϊζενστάιν επέστρεψε στις κινηματογραφικές αίθουσες μετά την επίθεση της Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση (1941).(Σχόλιο περίεργου: Στα δύσκολα ο πατερούλης ξέχασε τις εθνομηδενιστικές θεωρίες και έστρεψε το βλέμμα στην Πατρίδα)

Η δημιουργική συνεργασία του Αϊζενστάιν με τον Προκόπιεφ, σε αυτήν την ταινία, υπήρξε σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου. Η πλοκή κορυφώνεται στην ημίωρη επική σκηνή της «Μάχης πάνω στους πάγους» με τα πρωτοποριακά ειδικά εφέ, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για πολλές ταινίες πολεμικής δράσης (π.χ. Σπάρτακος, Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται).

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αρχιμουσικού Β.Γκεργκίεφ ότι η μουσική του Προκόπιεφ για την ταινία Αλέξανδρος Νιέφσκι είναι «η καλύτερη που γράφτηκε ποτέ για τον κινηματογράφο».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου