Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Επανέκθεση του δεύτερου μέρους της μόνιμης συλλογής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Νομίζω ότι αξίζει μια επίσκεψη στο μουσείο.

Για τις 6 Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί τα ανεπίσημα εγκαίνια της επανέκθεσης του δεύτερου μέρους της μόνιμης συλλογής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Λεωφόρος Βασ.Σοφίας 22, Αθήνα, τηλ: 210 7294926). Πρόκειται για 960 πολύτιμα αντικείμενα, από το 1453 ώς και τον 20ό αιώνα.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα ελληνικό μουσείο επιχειρεί οργανωμένα να διαβάσει τη συγκεκριμένη και διαστρεβλωμένη ιστορική περίοδο, αντιμετωπίζοντας τα εκθέματα όχι μόνο ως αριστουργήματα, αλλά ως μαρτυρίες πολιτισμού» δηλώνει στα Νέα ο διευθυντής του μουσείου Δημήτρης Κωνστάντιος.

Οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου θα στεγάσουν αριστουργήματα -πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά- που αναδεικνύουν την κοινωνία και την τέχνη της βενετικής Κρήτης, την τέχνη στα Επτάνησα, την οθωμανική κατάκτηση, την εκκλησία, τις μονές, τις όψεις της καθημερινής ζωής, τον ρόλο των εντύπων και τη θρησκευτική ζωγραφική στο νεοελληνικό κράτος.

Η διεύθυνση του μουσείου έχει προγραμματίσει, επίσης, μια έκθεση που θα εναλλάσσεται κάθε έξι μήνες ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να διαπιστώνουν την επιρροή του Βυζαντίου στην τέχνη του 20ού αιώνα. Σε πρώτη φάση θα φιλοξενηθούν έργα με θρησκευτικά θέματα των Κόντογλου, Παρθένη κ.ά. που αποτυπώνουν πώς έφτασε η θρησκευτική τέχνη στον προηγούμενο αιώνα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου